Hercegkút, Gombos-hegyi és Kőporosi pincesor

Hercegkút területe egykor a Rákóczi-uradalomhoz tartozott, a szabadságharc bukása után a német Trautson hercegi család vásárolta meg a kincstártól a birtokot. Az elnéptelenedett környékre 1750-től érkeztek Trautson János Vilmos herceg felszólítására, a Fekete-erdő vidékéről az első sváb telepesek, akik eleinte még a Gombos-hegyi pincék elődjének számító barlanglakásokban húzták meg magukat. A Trautsonfalvának hívott település pár éven belül létre is jött, néhány, ma is látható pince szinte egyidős a faluval. 1905-től hívják a falut Hercegkútnak, az alapító Trautson családra emlékezve. A sváb telepesek első számú megélhetési forrása természetesen a szőlőművelés volt. Mindkét pincesor jó része a XIX. század végi filoxéravész után épült, minden házhoz járt egy pince is, mely nagyrészt még ma is így van, majd minden helyi lakosnak van valamelyik soron pincéje. A második világháború utáni kitelepítések megtizedelték a sváb lakosságot, de még ma is sokan őrzik hagyományaikat, a hajdani telepesek egykori életét, szokásait a Kossuth utcában álló sváb tájház mutatja be.

A két híres pincesor közül a Gombos-hegyi a falu délkeleti, míg a Kőporosi az északnyugati részén fekszik. Az előbbi bejáratait délután, az utóbbiét délelőtt süti a nap. Mindkét pincesor nagyon hasonlít egymásra, a pincebejáratok háromszög alakúak, tetejüket fű fedi, a három-négy egymás fölötti szinten fekvő pincesorok előtt macskaköves utcácskák húzódnak. A Kőporosi pincesor utcái kissé zegzugosabbak, romantikusan kanyarognak a szintek között, a Gombos-hegyi pincék négy, katonásan egyenes sorba rendeződnek. A Kőporosiak viszonylag kisebbek, rövidebbek, főként egy vagy kétágúak, a Gombos-hegyiek nagyobbak, és vannak köztük háromágúak is. A 10-40 méter mélyen a domboldalba nyúló pinceágak többszintes pincerendszert alkotnak. A két pincesoron majdnem 200 db pince található. Mivel mindkét pincesor domboldalba épült, remek kilátás nyílik a falura, és a szemben lévő másik pincesorra.

A Gombos-hegyen 2004-ben épült a 14 stációs Kálvária, a domb tetejét a 2009-ben felszentelt Feltámadás kápolnája foglalja el, teteje szabadon látogatható kilátóként működik.